4 anys de Social Marketing

4 anys

Posted on

10 reflexions sobre el que hem après aquests 4 anys, i que estem aplicant:

 1. Aprenem dels nostres clients. Perquè tenen més experiència empresarial que nosaltres, facturen més que nosaltres i habitualment desconeixen el món digital on ens movem a diari, el que els situa en un pla paral·lel al nostre i en el que els dos hem de convergir per treballar plegats.
 2. No innovem. Hi ha bones eines desenvolupades per empreses que fem servir a diari. No tenim infraestructura per innovar, fem R+D, recerca orientada, desenvolupem i produïm, però la innovació (la i minúscula) la deixem per altres start ups, a millors tandes de finançament.
 3. Invertim en recerca. El temps que dediquem a estudiar una nova eina o les novetats del sector ens serveix per aplicar a la feina. És temps invertit. Es pot convertir en un nou servei que ens aportarà valor afegit i ingressos.
 4. No fem reunions. Les nostres reunions passen pels gestors de tasques i la missatgeria instantània entre d’altres eines(1), pels diferents horaris que porta cadascú i l’automatització de feines i rols. I funciona!.
 5. Nous serveis. Amb el focus posat en la millora de serveis ens hem proposat treure un servei nou cada any. Al final de l’any natural analitzem tots els projectes realitzats i també els que no s’han dut a terme, en treiem conclusions per tal d’assolir una nova perspectiva i oferir nous serveis o millorar aspectes dels que estan operatius. Per exemple, el servei de creació de continguts va sorgir d’una necessitat que vam detectar en empreses de serveis amb poc personal que volien una nova web i no tenien temps ni professionals per generar continguts.
 6. Els nostres amics. Quan al 2014 vam sortir amb la nova web, vam decidir que hi mostraríem el que sabíem fer, no fem webs, no fem disseny gràfic, no fem fotografia professional però estem molt aprop de professionals que sí ofereixen tots aquests serveis “Avui per tu i demà per mi”, un projecte està format per diferents professionals i si el que tens aprop resol de manera correcta el que desitges pel teu client, el recomanes.
 7. Sense presses. I sense pausa. La nostra feina demana temps per pensar, per escriure bé, per revisar i corregir el que s’ha escrit, per treballar fi en definitiva. Personalment, vinc d’una anterior vida professional amb recursos il·limitats i amb moltes presses. Aquí he volgut aplicar just tot el contrari; austeritat i previsió en les accions per tal de minimitzar aquestes “presses” que són les accions que donen com a resultat solucions poc pensades i normalment cares, no tan pel cost instantani sinó per les conseqüències a mig i llarg termini.
 8. Les vacances. S’ha de descansar, però sóc dels que penso que la comunicació digital i les campanyes de publicitat online són una tasca de 24x7x365. Actualment ja hi ha bones eines de monitorització però sempre cal estar atent. Amb les diferents persones de l’equip ho tenim present. Cal desconnectar, però amb coordinació es pot seguir treballant de manera igualment efectiva sense problemes en aquestes dates de “vacances”. El resultat immediat és un augment del valor i reconeixement del nostre equip per part del client.
 9. La nostra llibertat. Els autònoms podem afirmar que ens paguem la nostra llibertat, amb IVA’s, IRPF’s, gestors, coworkings…. Sí, és difícil d’explicar, potser és quelcom més emocional que numèric, però el que us puc confirmar és que la llibertat professional agafa embranzida i sentit quan estàs projectant alguna coseta per tu mateix.
 10. El futur. Estem davant d’un profund canvi de model productiu amb el que anem caminant cada dia, seguint la millor traçada i intuint la propera corba. No gaire lluny en el temps i les formes del que van viure els nostres pares i mares en passar del camp a una fàbrica. Per tant, tampoc ha canviat tant tot plegat. Només cal arremangar-nos i picar teclat!.

Gràcies eternes i diàries, a clients i també proveïdors. Anem fent camí cap al 5.

(1) Eines al núvol amb les que treballem:

Ús intensiu (diari / setmanal)

 • Producteev
 • Google Suite
 • E-mail
 • Drive
 • Calendar
 • Whatsapp
 • Mailchimp
 • Typeform
 • Messenger (privat de Facebook)
 • Factura directa
 • ING Cuenta Negocios

Ús ocasional (mensual / trimestral)

 • Hangout
 • iMessage
 • Skype