xarxes socials per la R+D+i

La troballa de les xarxes socials per la R+D+i

Posted on

Si parlem de transferència de tecnologia i estem al 2012, estem parlant de xarxes socials aplicades a la difusió científica, recerca de socis industrials o acadèmics, foment del networking i el fluxe de coneixement. Aquest 2012 està essent una etapa de creixement per difondre el que fan als centres tecnològics via xarxes socials. Es denota en la quantitat de nous compte que s’obren a Twitter, de centres de recerca per exemple, el nombre de followings i followers delata el bateig 2.0 de molts d’ells. El nostre, també (@xrbiotech). Però amb quines xarxes he de ser present? doncs en les que s’hagi decidit en el pla de comunicació 2.0 dissenyat i de l’estratègia de màrqueting establerta. Twitter, LinkedIn i SlideShare semblen ser les xarxes més acceptades en la comunitat científica i professional. A Twitter hi ha una comunitat força activa, es troba la nostra gent, el proveïdor i el potencial client.

El missatge en 140 caràcters que predomina és un triangle que relliga universitat i empresa: emprenedoria, borsa de treball, formació. El vèrtex emprenedoria va agafat de la mà d’una formació que parla d’start-up, d’estratègia, de finançament, d’èxit, de fracàs, de termes que connecten el fi de cicle a la universitat amb l’inici de cicle a l’empresa. El tercer vèrtex, la borsa de treball, tant important en aquest final de cicle i que demostra estar en prou bona forma si ho comparem amb d’altres sectors. Aquest pilar va agafant un pes específic molt destacat; en part, per les circumstàncies que es donen aquest any i que sembla serà un comú denominador en els vinents, una reducció dràstica en la inversió en R+D+i per part de l’Estat. La disminució de finançament es tradueix en reducció dels costos en els grups de recerca i un augment de la imaginació (sempre a punt!) per atraure capital i així intentar seguir les línies marcades o si més no evitar canviar d’una forma brusca el traçat de recerca marcat. És aquí on intervenen les xarxes socials i la seva difusió-atracció de la recerca feta a casa nostra i per tant dels serveis i productes que se’n deriven.

La comunitat científica també té una presència molt destacada a la xarxa professional LinkedIn. Allà es poden fer contactes professionals, formar part de grups i empreses relacionats amb la nostra carrera professional i el nostre sector. Des de la XRB hem donat un pas endavant i estem utilitzant les xarxes socials, no només per fer de difusió i networking si no com a una eina més de transferència de tecnologia i valorització, en aquest cas per trobar socis per a projectes d’innovació o de desenvolupament, ja siguin industrials, estratègics o acadèmics.

Tot sembla molt atractiu i ho és, però un problema que tenim des de fa molts anys és el de l’elevada quantitat d’informació que arriba cada dia a la bústia d’entrada del nostre correu electrònic. Fins i tot els newsletters als que estem subscrits són elements que moltes vegades no obrim, o si els obrim els llegim en diagonal. Amb la llista de grups subscrits a LinkedIn pot passar una cosa semblant, pots dosificar l’entrega d’informació i que t’arribi un dia per setmana però sembla ser que la infoxicació també es produeix.

Confirmem que el pes específic del correu electrònic segueix existint i que els newsletters tant ben instal·lats aquests anys han donat pas als grups de LinkedIn i també als enllaços sindicats (RSS) via Google Reader o Netvibes. Hi ha major informació i hi ha més canals d’arribada de la mateixa, per tant s’ha de fer una cerca més fina i la recepció serà més digerible. La digestió necessita el temps que necessita, si no volem menjar més no cal que ens omplim el plat. En els temps que corren, els farts no hi tenen cabuda.

(Article publicat a l’Associació de Biotecnòlegs de Catalunya, ASBTEC)

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>